WelkomHuidaandoeningenHuidtherapieOedeemtherapieCosmetische HuidtherapieContact
Veneus oedeem
Acne
Pigmentstoornissen
Lipoedeem
Veneus oedeem
Lymfoedeem

Wat is veneus oedeem en hoe ontstaat het?

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afwijking in het aderlijke stelsel, dus een afvoerstoornis. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, hetgeen leidt tot opeenhoping van vocht. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren van de kuit. Lopen is daarom uitstekend, maar lang staan of zitten is slecht voor de bloedafvoer door de aderen. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed afsluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt en de aderen worden wijd. Veneus oedeem is een combinatie  van vochtophoping (oedeem) en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut zal aan de hand van een uitgebreid persoonlijk gesprek (anamnese), inspectie (kijken) en palpatie (voelen) een patiënt adviseren over de te volgen behandeling. Daarnaast kan de huidtherapeut tips geven om erger te voorkomen. Bij ernstiger klachten zal de huidtherapeut een patiënt terugverwijzen naar de huisarts voor een mogelijke doorverwijzing naar een huidarts (dermatoloog) of vaatspecialist (fleboloog). Afhankelijk van de uitslag zal geadviseerd worden om therapeutische elastische kousen te gaan dragen.  De behandeling van de huidtherapeut bestaat uit:

-Manuele lymfdrainage
Bij lymfedrainage stimuleert de huidtherapeut met een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeemgebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht

Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kan de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

-Zwachtelen
Na de stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de huidtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels.


-Aanmeten therapeutische elastische kousen (TEK)
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat.


-Bewegings- en ademhalingsoefeningen.
De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Indien klachten aan de benen optreden zoals het optreden van spataderen, vochtophoping rondom de enkels, die in de loop van de dag toeneemt (te zien aan afknellende kousjes) en/of rusteloze benen na enige tijd staan, kan er sprake zijn van een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen maar voornamelijk bij ouderen, zwangeren en invaliden. Zonder behandeling blijft veneus oedeem bestaan!

Voor meer informatie over wat de huidterhapeut voor u kan betekenen indien u veneus oedeem heeft klikt u op de knop 'Oedeemtherapie'