WelkomHuidaandoeningenHuidtherapieOedeemtherapieCosmetische HuidtherapieContact
Lipoedeem
Acne
Pigmentstoornissen
Lipoedeem
Veneus oedeem
Lymfoedeem

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Gezwollen, pijnlijke voeten en benen zijn het gevolg. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. De aanmaak van vetweefsel is verstoord, evenals de afvoer van vocht via de lymfevaten. Hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën, soms rond de enkels (overbloezende enkels) of de armen. Het ziekteresultaat varieert van een zachte huid en een minimale figuurverandering tot een huid die walnootachtig oogt en benen met een sterk afwijkende vorm (of iemand een gevoerde rijbroek aanheeft).  

Wanneer lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich lymfoedeem (vochtophoping) erbij naast. Dit kan gebeuren in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

Hoe ontstaat het?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. Deze aandoening wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren hier een belangrijke rol spelen.

Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking een rol.

Hoe herkent u lipoedeem?

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan. De meest voorkomende symptomen zijn: 

  • zwaar gevoel in de benen
  • pijn in de (opgezwollen) benen
  • cellulite (sinaasappelhuid)
  • snel onstaan van blauwe plekken
  • problemen bij het lopen (door schurende huid)
  • gewrichtsproblemen (vooral knie)
  • gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak    

Bovendien is een kenmerk dat de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam twee tot drie maten kan verschillen.

Lipoedeem kent verschillende stadia, waarvan de kenmerken variëren van een zachte huid en een figuur dat de ziekte enigszins toont tot een huid die walnootachtig oogt en benen met een sterk afwijkende vorm.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem kan de huidtherapeut u behandelen met oedeemtherapie. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie

-Manuele lymfdrainage
De zacht pompende bewegingen van de ahnden op en rondom het oedeemgebied, stimuleren het fijne netwerk van de lymfvaten direct onder de huid. Dit stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

-Oedeem- fibrosegrepen
De oedeemgrepen leiden vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Fibrosegrepen maken verhard weefsel (fibrose) soepeler.

- Ambulante compressietherapie
De combinatie van zwachtelen en bewegen ondersteunt de vochtafvoer.

-Lymftaping
De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte ontstaat. Door ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

-Zwachtelen
De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels.

-Elastische kous
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat. 

Wat kunt u zelf doen?

Sport en beweging helpen omdat ze de lymfvaten stimuleren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Datzelfde geldt voor lichamelijk zwaar werk.

Het verminderen van eventueel overgewicht helpt, ook al zal de ophoping van vet en vocht op de aangedane plaatsen niet afnemen. Het is raadzaam een diëtist te raadplegen en die te laten overleggen met de huidtherapeut. Extra verzorging van de huid is raadzaam. Als huidtherapeute geef ik u graag advies. Een lipoedeempatiënt mag geen knedende massages ondergaan.
Wie therapeutische elastische kousen heeft, moet deze altijd dragen. Extreme kou en extreme warmte hebben een slechte invloed op lipoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding.

U bent ook zonder verwijzing welkom! 
U bent van harte welkom bij de huidtherapeut, ook zonder verwijzing. De vergoedingen verschillen sterk per zorgverzekeraar. Uw eigen zorgverzekeraar vertelt u welke rechten op vergoeding u heeft.