Overbeharing

Overbeharing

We spreken van overbeharing of ongewenste haargroei als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Zoals bijvoorbeeld witte of donkere, stugge haren op de kin als ingegroeide haren en huidirritatie op bijvoorbeeld het lichaam als gevolg van haargroei/overbeharing. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden. In de praktijk echter kom ik meer verschillende vormen van ongewenste haargroei én de gevolgen ervan tegen. Hieronder vertel ik er graag wat meer over!  

Hoe ontstaat het en wat zijn de symptomen?

Vaak zijn hormonen de grootste boosdoeners van het ontstaan van overbeharing. Het zijn de mannelijke hormonen die hierbij een rol spelen. Haren (beginnen te groeien) onder invloed ván die hormonen. Denk hierbij aan het ontstaan van haren in de oksels en liezen/schaamhaar in de puberteit. Maar ook tijdens en na de overgang of bijvoorbeeld zwangerschap doen ongewenste haargroei stimuleren. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de haarzakjes extra gevoelig voor mannelijke hormonen (testosteron). Het veranderen of het stoppen van de anticonceptiepil of een spiraaltje geeft ook invloed op de hormoonhuishouding. Hormonale schommelingen kunnen dus een verergering van de haargroei in het gezicht of lichaam geven.

Echter kan overbeharing ook erfelijk bepaald zijn. Vaak komt een sterkere beharing bij zowel mannen als vrouwen in de familie voor. Bij dames met een getinte huidkleur komt over het algemeen meer haargroei voor dan bij vrouwen met een lichtere/blanke huid.

Welke verschillende vormen van ongewenste haargroei of overbeharing zijn er?

  • Hirsutisme: Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.
  • Hypertrichose: Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen of bij de bakkebaarden. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.
  • Hydradenitis suppurativa: Hidradenitis is een ernstige en chronische ontsteking van de haarzakjes. Deze ontstekingen komen steeds weer terug en komen vooral voor in de oksels, liezen en binnenkant van de billen.
  • Pseudofolliculitis barbae: Dit zijn ingegroeide haartjes en ontstekingen in de baardstreek bij mannen.
  • Sinus pilonidalis: Een sinus pilonidalis is een haarnestcyste die voornamelijk in of boven de bilnaad voorkomt. Deze haarnestcyste is gevuld met ingegroeide haren, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Het is een veelvoorkomende aandoening bij jonge mannen onder 40 jaar.

Behandelingsmogelijkheden

Het verminderen van ongewenste haren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk doormiddel van: Electrische epilatie en laserontharing.

  • Electrische epilatie: Bij deze behandeling wordt er een minuscuul naaldje gebruikt om dit in het haarzakje te laten glijden. Wanneer het naaldje in het haarzakje zit wordt er vervolgens enkele seconden een stroompje afgegeven. Door het stroompje ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor het haartje beschadigd en vernietigd wordt. De storende haren worden één voor een behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld moeten worden. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker herstellen en uiteindelijk volledig vernietigd worden. Uiteindelijk zullen alle haren verdwenen zijn. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. Soms reageert de huid gevoelig op de behandeling: hij wordt rood en er komen pukkeltjes. Elektrische epilatie is geschikt voor relatief kleine oppervlaktes, zoals haar in het gezicht, grijze, witte, blonde en rode haren die niet met licht- of lasertherapie verwijderd kunnen worden en dunne haren die niet goed reageren op laser behandelingen. 
  • Laserontharing: Hierbij wordt de haar vernietigd doormiddel van laserlicht. De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat de laser grotere gebieden pakt en de behandeling dus niet haartje voor haartje gebeurt wordt bij iedere lichtflits een groter gebied met meerdere haren tegelijk raakt. Hierdoor kunnen we in kortere tijd grotere oppervlakken behandeld worden. Gepigmenteerde (zwarte en donkerbruine haren) kunnen zowel met elektrische epilatie als met licht- of laserapparatuur behandeld worden. Echter als het behandelen van een oppervlak te groot of te tijdrovend wordt, kiezen we voor behandeling met lasertherapie. Grijze, witte, blonde en rode haren zijn lastiger tot bijna niet te verwijderen met lasertherapie.

Tijdens een geheel vrijblijvend intake gesprek stellen we samen een persoonlijk behandelplan op en bespreken we welke methode voor jou het meest geschikt is.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag!

Vergoeding

Mogelijk komt je in aanmerking voor een (deel)vergoeding bij jouw zorgverzekeraar. Laserontharing of elektrische epilatie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heb jij vragen over jouw vergoeding? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Heb je nog vragen over een behandeling of wil je graag een afspraak maken? Bel of app mij gerust!