WelkomHuidaandoeningenHuidtherapieOedeemtherapieCosmetische HuidtherapieContact
Lymfoedeem
Acne
Pigmentstoornissen
Lipoedeem
Veneus oedeem
Lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem betekent letterlijk: vochtophoping. Door een stoornis in het lymfstelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels. Het lymfstelsel maakt deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Het bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfklieren of lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op, met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes. Via de lymfvaten komt het vocht in de lymfknopen of lymfklieren. Deze bevinden zich vooral in de liezen, oksels en de hals en ze werken als filters. Ze vernietigen schadelijke deeltjes en afvalstoffen.

Bij lymfoedeem is er sprake van een vochtophoping (zwelling) in de huid en onderliggende weefsels van een arm, borst of been. Lymfoedeem kan  een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been geven, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Hoe ontstaat het?

De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem). Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling.

Hoe herkent u lymfoedeem?

Bij lymfoedeem is er een gevoel van zwaarte, soms loodzwaar. Men ervaart aan de aangedane zijde soms stekende pijn, stijfheid in gewrichten, bewegingsbeperking en een toename van de omvang van het betreffende ledemaat.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Om lymfoedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen zij de integrale oedeemtherapie. Hieronder vallen verschillende behandelingen zoals:

- Manuele lymfdrainage
D
it is een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeemgebied die het fijne netwerk van de lymfvaten direct onder de huid stimuleert. Hierdoor wordt de vochtopname door de lymfvaten verhoogt en de afvoer van weefselvocht verhoogt.

-Oedeem- en fibrosegrepen
De oedeemgrepen leiden vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Fibrosegrepen maken verhard weefsel (fibrose) soepeler.

-Ambulante compressietherapie
Een combinatie van zwachtelen en bewegen ondersteunt de afvoer van vocht. 

-Lymftaping
De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt. Door ademhalings- en beweeg oefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

-Therapeutische elastische kous
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt het behoud van het verkregen resultaat.

De huidtherapeut is er ook voor u
  • met voorlichting en advies, bijvoorbeeld over huidverzorging, wondzorg, zelfmanagement en beweging
  • bij andere huidproblemen door borstkanker behandelingen, zoals irritaties, verkleuringen, blaren of een extreem droge huid
  • voor advies en het aanmeten van een borstprotese, functionele beha en/of drukkleding
  • voor een medische tatoeage, bijvoorbeeld een nieuwe tepel(hof)
  • om verharde littekens soepeler te maken.

Wat kunt u zelf doen?

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijdt ook liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. De huidtherapeut kan u tevens specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit leggen die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Extreme kou en extreme warmte (denk ook aan zonnebrand) hebben een slechte invloed op lymfoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding. De huidtherapeut geeft u graag nader advies.

U bent van harte welkom

U bent van harte welkom bij de huidtherapeut, in veel gevallen zonder verwijzing. Als huidtherapie binnen de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering valt, is een verwijzing van uw huisarts of dermatoloog misschien wel nodig. Voor oedeemtherapie heeft u altijd een verwijzing nodig. De vergoedingen verschillen sterk. Uw zorgverzekeraar verteld u welke rechten op vergoeding u heeft.