Acne / acnelittekens
Acne / Acnelittekens
Herken je dat? Last van puistjes, mee-eters en/of pijnlijke ontstekingen?
Acne is een heel veel voorkomende huidaandoeningen. Het is een aandoening van de talgklier. Meestal ontstaat acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Ongeveer 85% van de mensen tussen het 12e en 24e jaar heeft in meer of mindere mate last van acne. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar ongeveer 3% van de mannen en 12% van de vrouwen.
Hoe ontstaat acne en wat zijn de symptomen?
Acne komt meestal voor het gezicht, maar kan ook voorkomen op de borst, rug, nek en/of de schouders. Met name op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) zijn extra veel actieve talgklieren aanwezig die acne kunnen veroorzaken. Talgklieren maken talg aan om de huid soepel te houden en de barrière functie van de huid in stand te houden.
Er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van acne, namelijk:
- Een verhoogde talgproductie
- Een verstoring in het verhoorningsproces waardoor de talgklier verstopt raakt
- Een toename van P. acnes bacterie in de talgklier
- Hormonale invloeden
We spreken dus van acne als poriën verstopt raken met talg, dode huidcellen, bacteriën en vetzuren. De talgophopingen die ontstaan veroorzaken mee-eters (comedonen) en ontstekingen in de omliggende huid; er ontstaan dan rode bultjes, puistjes, onderhuidse ontstekingen en een vette(re) huid. Het vervelende bij acne is dat er littekens, rode vlekjes of pigmentvlekken ontstaan ná de ontstekingen.
Wat zijn mogelijke complicaties?
Veel door acne geplaagde pubers en jong volwassenen kampen met emotionele en psychosociale problemen. De ontsierende pukkels en puistjes veroorzaken gevoelens van schaamte en angst, minderwaardigheidscomplexen en depressies. Ook bij volwassenen met een chronische vorm van acne blijkt deze aandoening van grote invloed op de kwaliteit van leven te zijn. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens, rode vlekjes en pigmentvlekken (hyperpigmentaties).
Acnetherapie
Als huidtherapeut behandel ik alle vormen van acne en acnelittekens. Soms in samenwerking met een huisarts of medisch specialist. De arts of medisch specialist kan middelen voorschrijven die de ontsteking remmen, de groei van bacteriën verminderen of die de talgvorming remmen. Er bestaat echter geen standaardbehandeling. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. Wat ik wel heel graag wil proberen is om jouw acne eerst te behandelen zonder dat er meteen medicatie wordt ingezet. Dit met het oog op de antibiotica resistentie. Vaak wordt er te snel (zware) medicatie voorgeschreven terwijl een huidtherapeut met speciale behandelingen en producten hele mooie resultaten kan behalen! Een acne behandeling kan onder andere bestaan uit het manueel reinigen van de huid (diepte reiniging), het aanbrengen van chemische peelings, microdermabrasie en/of camouflagetherapie.
Soorten acne
Er zijn verschillende vormen van acne, namelijk:
- Acne Vulgaris: Dit is de meest voorkomende vorm van acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd.
- Acne Tarda: Deze vorm komt vaak voor bij vrouwen rond het 30e levensjaar.
- Acne conglobata: Mee-eters, puisten en pijnlijke cysten staan bij deze vorm op de voorgrond.
- Acne ectopica, ook wel hidradenitits suppurativa genoemd. Hierbij ontstaan er mee-eters en pijnlijke ontstekingen in de oksels en liezen.
Acnelittekens
Acnelittekens worden onder andere aangepakt door middel van lasertherapie, chemische peelings, microneedlingtherapie of (micro)dermabrasie. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Tevens zal ik je adviezen geven en helpen met zelfmanagement met betrekking tot jouw thuisverzorgingsregime. Een heel belangrijk onderdeel, zo niet hét belangrijkste onderdeel, bij de ondersteuning van jouw behandelresultaten. Dat wat jíj thuis doet is zoveel meer waard dan dat wat ik in mijn eentje in de praktijk voor kan doen. Jouw thuisverzorgingsregime is eigenlijk de verlengde arm van de professionele behandelingen in de praktijk.
Behandelingsmogelijkheden
Er zijn verschillende effectieve en doeltreffende therapieën om jouw acne te behandelen. Zoals:
- Dieptereiniging
- Microdermabrasie
- Chemische peeling
- Microneedling
- Huidverzorging en huidverzorgingsadviezen
Vergoedingen
Voor de behandelingen van acne en acnelittekens heb je geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij jouw zorgverzekeraar daar om vraagt. Mogelijk kom je in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij jouw zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heb je vragen over jouw vergoeding? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar voor meer informatie.
Wil je graag meer weten over acne of welke behandeling het best bij jou past? Neem gerust, geheel vrijblijvend contact met mij op.