Goedaardige huidbultjes

Goedaardige huidbultjes

Huidkleurige bultjes, wratjes of huidaanhangsels, je kent ze vast wel. Over het algemeen zijn dit volkomen onschuldige huidoneffenheden. Maar ik kan mij voorstellen dat jij ze als  cosmetische storend kunt ervaren. Deze ‘hobbeltjes en bobbeltjes’ zijn doormiddel van coagulatietherapie vrij eenvoudig te verwijderen. Er zijn verschillende soorten huidbultjes.

Fibromen

Een fibroom wordt ook wel wildvlees of steelwratje genoemd. Het is een goedaardige, klein en zacht elastisch gezwel op de huid. Met het ouder worden nemen deze plekjes in aantal toe. Maar ook door de wrijving van kleding of sieraden kunnen nieuwe fibromen ontstaan. Wel is er een relatie met overgewicht en hormonen; vaak ontstaan fibromen bij vrouwen na de menopauze. Ze zitten vaak in de hals, oksels, liezen en rond de ogen.

Talgklierhyperplasie

Talgklierhyperplasie betekent letterlijk een zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid. De wanden van de talgklier verdikt. Deze talgklieren ontstaan vanaf de middelbare leeftijd en door blootstelling aan zonlicht. Deze volkomen onschuldige huidaandoening komt nogal eens voor bij de ouder wordende huid, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Verruca seborroica

Ook wel ouderdomswratten genoemd, ontstaan zoals de naam al zegt op latere leeftijd. Het zijn de meest voorkomende goedaardige huidoneffenheden bij ouderen en komen vooral bij blanke mensen zeer veel voor. Ze ontstaan doordat de cellen van de opperhuid te snel delen. in het gelaat vooral rond de slapen, op het lichaam op de romp en op de handruggen. Men ziet eerst een lichte of geelbruine pigmentvlek, daaruit ontstaat een ronde of ovale wratachtige plek die op de huid lijkt te liggen. De kleur is licht- tot donkerbruin of zelfs zwart. Het zijn  dan ruwe, onregelmatige en grillige verdikte plekjes op de huid. De precieze oorzaak van het ontstaan van deze ouderdomswratten is nog steeds niet echt bekend. Verondersteld wordt dat erfelijkheid, blootstelling aan UV-straling en huidveroudering hier een belangrijke rol in spelen. Naarmate we ouder worden, merk je dat het er soms steeds meer worden.

Dermatosis papulosa nigra

Dit zijn kleine bruine en zwarte bultjes op de donkere en/of Aziatische huid. Deze kleine huidbultjes zien we vaak het meest rond de ogen, op de slapen en wangen en in de hals. Ze zijn vaak niet groter dan 1 of 2 mm en liggen wat verheven op de huid. Dermatosis papulosa nigra is een variant van de verruca seborroica en ook de oorzaak van het ontstaan hiervan is niet goed bekend. Bij uitgebreide vormen wordt een erfelijke factor gesuggereerd. Tot nu toe is er GEEN duidelijke relatie aangetoond tussen dermatosis papulosa nigra en een infectie met de wratten virus (oftewel de humaan papilloma virus) of met bacteriën of parasieten, zonblootstelling of voeding.

Xanthelasma

Xantelasma zijn goedaardige zachte, platte witgele vetophopingen rondom de ogen. Deze afwijkingen worden vaak gezien bij oudere mensen of bij mensen met een middelbare leeftijd. Xanthelasma ontstaat door een stoornis in de (plaatselijke) vetstofwisseling. Bij sommige mensen is de bloedcholesterol gehalte te hoog; bij anderen echter normaal. De aandoening kan in de familie vóórkomen. Xanthelasma worden ook beschouwd als een vorm van huidveroudering.

Behandelingsmogelijkheden

De huidtherapeut kan, voor het verwijderen van deze huidoneffenheden, op een veilige en doeltreffende manier, een keuze maken uit meerdere behandeltechnieken, namelijk:

  • Coagulatietherapie (verhitten)
  • Cryotherapie (bevriezen)
  • Lasertherapie en curretage (schrapen) zijn methoden om een ouderdomswrat te verwijderen.

Huidtherapeuten zijn opgeleid om huidoneffenheden te herkennen en beoordelen. Mochten we toch een verdacht plekje ontdekken, dan wordt je geadviseerd om het even door de huisarts te laten beoordelen.  

Goedaardige huidoneffenheden worden op een deskundige en doeltreffende manier verwijderd. Er wordt gewerkt met nauwkeurige en veilige apparaten, waardoor er geen littekens ontstaan en de omliggende huid blijft intact. Lees hier meer over de coagulatie behandeling.

Heb je vragen over deze behandeling, of wil je graag een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.