Hydradenitis suppurativa

Hydradenitis suppurativa

Hydradenitis suppurativa, ook wel acne inversa of acne ectopia genoemd. Acne inversa is een ernstige, chronische vorm van acne, waarbij er in de huidplooien van de oksels, onder de borsten, in de liezen of de schaamstreek en onder de billen steeds pijnlijke ontstekingen ontstaan. Het komt vooral voor op plaatsen waar zich veel grote zweetklieren en haarzakjes bevinden. Het zijn pijnlijke ontstekingen die uiteindelijk openbarsten of opengesneden moet worden. Een andere naam is acne ectopica.

Acne inversa betekend acne van de plooien en acne ectopica betekend acne op andere plaatsen dan gewone acne.

Hoe ontstaat het en wat zijn de symptomen?

Hidradenitis suppurativa wordt veroorzaakt door afsluiting van haarzakjes. Hierdoor ontstaan comedonen (talgpropjes) puisten en ontstekingen van die haarzakjes. Deze ontstekingen worden vaak groter en dieper wat ook gangetjes onder de huid veroorzaakt. Deze ontstekingen worden cysten, abcessen of noduli genoemd en zijn groot en pijnlijk. Doordat de uitgang van een haarzakje verstopt raakt, kunnen huid- en haarresten en talg niet meer naar buiten en hopen zich op onder de huid. Hierdoor worden ook andere haarzakjes en zweetklieren geïrriteerd en ontstaan er soms gangen onder de huid gevuld met pus. Verschillende ontstekingen bij elkaar kunnen er vervolgens voor zorgen dat een groot gebied van de huid ontstoken raakt. De ontstekingen keren vaak terug op dezelfde plek en dat zorgt voor littekenvorming. Hierdoor zien we naast de ontstekingen vaak ook verhardingen van de huid, rood paarse verkleuringen en fistelgangen (onderhuidse kanalen) in het gebied.

Hidradenitis komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Ongeveer 1% van de bevolking kampt met deze aandoening die vaak start op de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar of al in de puberteit. Waarom de ene persoon er nu wel last van heeft en de ander niet, is niet bekend. De precieze oorzaak is niet bekend, maar er zijn wel een aantal factoren die het ontstaan van hidradenitis suppurativa negatief beïnvloeden. Erfelijke aanleg, hormonale factoren en overgewicht spelen een belangrijke rol. Maar daarnaast kunnen roken, het gebruik van een anti-transpirant of het scheren van de haren hidradenitis uitlokken. Echter, hoe ze hidradenitis suppurativa precies beïnvloeden is niet bekend.

Wat is het verloop?

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidaandoening, wat betekend dat deze dus niet genezen kan worden. De klachten en ontstekingen kunnen door de behandelingen wel verminderen, maar kunnen na de behandeling op dezelfde plek op een andere plek terugkeren. Bij patiënten met een milde hidradenitis suppurativa kunnen de ontstekingen na de menopauze verdwijnen, Bij patiënten met een ernstigere vorm van hydradenitis suppurativa komt het voor dat de ontstekingen na hun 50ste levensjaar verminderen.

Behandelingsmogelijkheden

Omdat iedereen uniek is en iedere huid anders is een persoonlijke benadering de beste manier om je te helpen bij deze huidaandoening. Tijdens een geheel vrijblijvend intake gesprek bespreken we samen wat voor jou de beste oplossing kan zijn.

Er zijn namelijk verschillende behandelingen mogelijk:

  • Laserontharing
  • Acnetherapie (doormiddel van een dieptereiniging verwijderen we eerst de bestaande ontstekingen)
  • Litteknetherapie (pijnlijke en ontsierende littekens ten gevolge van de ontstekingen worden soepeler gemaakt
  • Huidverzorgingsadviezen (tips en tricks met betrekking tot huidverzorgingsproducten ter ondersteuning en preventie van hidradenitis)

Vergoeding

Mogelijk komt je in aanmerking voor een (deel)vergoeding bij jouw zorgverzekeraar. Soms heb je een verwijzing van jouw huisarts of medisch specialist nodig. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heeft je vragen over jouw vergoeding? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Heb je nog vragen over een behandeling of wil je graag een afspraak maken? Neem gerust, geheel vrijblijvend contact met mij op.