Roodheid en verwijde vaatjes
Roodheden en verwijde vaatjes
Vaatafwijkingen kunnen het gezicht, decolleté en hals ontsieren. Roodheid ontstaan vaak door inspanning na bijvoorbeeld sporten of bij emoties. Door een verhoogde doorbloeding, verwijding van de bloedvaatjes en door warmte kleurt de huid rood. Op den duur trekt deze roodheid vanzelf weer weg. Echter, soms kan het ook zo zijn dat de roodheid je gezicht niet meer wegtrekt en het steeds opvallender wordt. Rood is een dominante kleur en het wordt dan vaak heel opvallend. Dit kun je als storend ervaren. Evenals dat je, vaak onbedoeld, opmerkingen krijgt over ‘je rode wangen’ of de vraag of je al een wijntje hebt gehad, wanneer je neus bijvoorbeeld roder is dan de rest van je gezicht.
Rosacea
Rosacea is een chronische huidontsteking in het gezicht die het meest voorkomt bij personen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar. Binnen Europa varieert het voorkomen van rosacea tussen ongeveer 0,1 % tot 10 % van de bevolking. Ongeveer de helft van de personen met rosacea heeft ook last van oogklachten zoals ontstekingen van de oogleden, hoornvlies en/of bindvlies. Symptomen zijn hierbij pijnlijke of droge ogen, lichtschuwheid en wazig zien. Bij rosacea kunnen er ook verdikkingen van de huid optreden, als gevolg van talgklierhyperplasie (een zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid) en een proces van fibrosering (toename van bindweefsel in de huid). De meest bekende vorm is het rhinophyma, hierbij is een onregelmatige zwelling van de neus te zien. Het rhinophyma komt het meest voor bij mannen en wordt vaak onterecht gezien als de welbekende ‘drankneus’. Het heeft echter niets te maken met het gebruik van alcohol, waardoor deze benaming voor personen met het rhinophyma dan ook zeer onprettig is.
Hoe ontstaat rosacea?
De precieze oorzaak van rosacea is zeer complex en nog deels onbekend. Het meest opvallende symptoom is de gelijkmatig verdeelde (diffuse) roodheid waarbij uitgezette vaatjes zichtbaar zijn. De barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid (epidermis) is aangetast en daardoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en kan er een ontstekingsreactie ontstaan in de huid.
Een andere belangrijke aanwijzing is dat de Demodex mijt 20 keer meer aanwezig is in een huid met rosacea dan in een ‘gezonde’ huid. In onze huid vinden we miljoenen micro- organismen, waaronder bacteriën en schimmels. Het klinkt misschien minder fris, maar dit is heel normaal en deze microben zijn ook zeker nodig. In het geval van rosacea zou de Demodex mijt aanleiding geven tot ontstekingsvorming in de huid.
Bij rocacea is er tevens sprake van terugkerende aanvallen van ‘flare-ups’ (blozen), waarbij de roodheid in het gezicht verergert en puistjes en bultjes zichtbaar kunnen zijn.
Er zijn een aantal factoren/triggers die een rosacea uitlokken en/of erger maken waarbij het goed is om deze triggers bij jezelf te herkennen:
Triggers en gevolgen bij rosacea:
- Klimaatomstandigheden zoals UV-licht, warmte, vochtigheid, koude en wind kan een aanval aan roodheid met soms zelfs rode bultjes veroorzaken.
- Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en kruiden zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes, met meer roodheid als gevolg.
- Demodex mijt of een helicobacter pylori infectie verergeren de klachten.
- Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte.
- Vermijd “ruwe” schoonheidsbehandelingen zoals scrubben, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen.
- Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol en menthol.
- Roken verergert rosacea.
- Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen. Om opvlammingen van rosacea te voorkomen is het belangrijk om triggers zoveel als mogelijk te voorkomen.
Verloop van rocacea
Een vaak gehoorde klacht bij het behandelen van rosacea is: “Niets helpt, want de verschijnselen komen alsmaar terug”. Het is goed om je te realiseren dat rosacea een chronische huidaandoening is en dus niet overgaat. Wel kunnen de symptomen onder controle gehouden worden door een goede huidverzorging en het vermijden van de bovenstaande triggers. Rosacea is een zichtbare huidaandoening en dit kan voor onzekerheid, schaamte, een laag gevoel van eigenwaarde en depressie zorgen. Dit noemen we ook wel de ‘psychosociale aspecten’ bij een huidaandoening. Ervaar jij één of meer van deze klachten? Praat hier dan over met je huisarts.
Behandeling van rosacea
Rosacea kan symptomatisch goed behandeld worden, maar het staken van een behandeling kan ervoor zorgen dat de klachten weer terugkomen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, de keuze voor behandeling hangt af op basis van klachten en verschijnselen.
Triggers kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Zonlicht is een trigger die je kan voorkomen door te smeren met een goede zonnebrandcrème met een fysische filter en een hoge beschermingsfactor. Daarnaast kunnen groen getinte crèmes helpen bij het camoufleren van de roodheid.
Bij ernstigere klachten dan alleen roodheid, wanneer er bijvoorbeeld veel/pijnlijke ontstekingen zijn, kan een arts eerst kiezen voor een lokale behandeling, met bijvoorbeeld een crème of gel die metronidazol bevat of een antibioticum.
Wanneer een lokale behandeling onvoldoende werkt of als er oogklachten aanwezig zijn, kan er worden gekozen voor orale antibiotica. Dit heeft een gunstig effect op rosacea, omdat het ontstekingsremmend werkt. Helaas moet je deze middelen vrij lang gebruiken; ongeveer 2 tot 6 maanden afhankelijk van de mate van verbetering. Blijven de resultaten dan nog steeds uit? Dan kan een arts ook een systemische retinoïde voorschrijven. Dit middel is zeer effectief, maar geeft wel heek veel én soms heel ernstige bijwerkingen. Dit middel mag niet gebruikt worden door vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Ook wanneer je gestopt bent met het middel mag je een jaar na het middel gebruikt te hebben nog steeds niet zwanger worden of kinderen verwekken. Mede daarom wil ik ook graag éérst kijken wat wij samen kunnen doen om in eerste plaats de barrière functie van jouw huid weer te herstellen, de ontstekingen en de vurige roodheden doormiddel van producten en thuisadvies te stabiliseren en onder controle te krijgen.
De aanwezige roodheid bij rosacea is cosmetisch gezien vaak het meest storend. Wanneer jouw huid(barriere) weer rustig en gestabiliseerd is, de huid vrij is van ontstekingen kan door middel van laser- en/of lichttherapie kan de diffuse roodheid behandeld worden. Maar ook camouflagetherpie (speciale make-up) is een mooi alternatief.
Er zijn meerdere behandelmogelijkheden voor rosacea. Samen stellen we een persoonlijk behandelplan en adviezen voor je op. Heb ook jij last van rosacea of heb je vragen over de behandelingen? Maak vrijblijvend een afspraak dan bespreken we samen welke behandelingen er voor jou zijn.
Wat kun je zelf doen?
- Bespreek met je dermatoloog alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij jou huid en leefstijl past.
- Probeer de behandeling zo trouw mogelijk op te volgen en geef jouw huid de tijd. Het kan soms een tijd duren voor je resultaat ziet.
- Vermijd de triggers die rosacea doen opvlammen, leer je huid goed kennen om te weten welke triggers een negatieve invloed hebben.
- Rosacea mag je zeker camoufleren, maar wees bewust in welke producten je hiervoor kiest.
- Zorg voor een goede ooghygiëne als je oogklachten hebt. Ook in klachtenvrije periodes is dit belangrijk.
- Heb je erg veel moeite met jouw huidaandoening? Dan kan psychologische hulp een uitkomst bieden.
Couperose
Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gesprongen bloedvaatjes. De vaatjes zitten vaak op de wangen, neus en de kin. Deze ontstaan doordat de wanden van de bloedvaatjes verslappen waardoor het vaatje verwijdt. Deze vaatjes zijn onschuldig en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ze ontstaan vanaf het 30ste levensjaar en hebben verschillende oorzaken zoals, erfelijkheid, huidtype, blootstelling aan de zon, roken, en hete spijzen of dranken; niet alleen heet qua temperatuur maar ook ‘heet’ door voedsel dat heel erg pittig is.
Temperatuurwisselingen (vrieskou of saunabezoek) kunnen ook voor een verergering van de roodheid zorgen. Dit kan soms voor jeuk en een tintelend gevoel geven. Ook kunnen sommige geneesmiddelen couperose verergeren. Couperose kan echter ook onderdeel van een rosacea zijn. Couperose en andere roodheden van de huid, zijn goed te behandelen door middel van bijvoorbeeld lasertherapie of coagulatietherapie. Bij camouflage therapie worden de vaatjes niet verwijderd maar het kan wel een heel mooie oplossing zijn.
Spider naevus
Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. In het midden is een vaatbultje zichtbaar van waaruit kleine bloedvaatjes uitlopen (zoals een spin). De oorzaak is nog onbekend, vaak ontstaan deze plekjes spontaan. Soms verdwijnt het plekje uit zichzelf weer, maar vaak is dit niet het geval. Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen, maar het is iets van alle leeftijden en komt bij zowel mannen als vrouwen voor.
Een spider naevus is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn. Mocht u de spider naevus cosmetisch storend vinden, dan is dit plekje eenvoudig te behandelen.
De huidtherapeut behandeld een spider naevus veelal met licht- en lasertherapie of coagulatietherapie. Bij beide behandelmethoden wordt het verwijde vaatje verhit, waardoor de vaatwanden verkleven, het vat niet meer functioneert en door het lichaam zelf opgeruimd wordt.
Kerswratjes of haemangioom
Haemangiomen zijn onschuldige, kleine felrode bultjes. Deze plekjes ontstaan door een ophoping van kleine bloedvaatjes. Ze komen vooral voor op de romp en in het gezicht. Vaak worden deze plekjes als cosmetisch storend ervaren en zijn eenvoudig te verwijderen.
Behandelingmogelijkheden
Vaataandoeningen zijn over het algemeen goed te behandelen. De onderstaande behandelingen kunnen worden ingezet bij de hierboven genoemde vaatafwijkingen en roodheden.
- Coagulatietherapie
- Camouflagetherapie
- Lasertherapie
- Huidverzorging en huidverzorgingsadviezen
Heb jij nog vragen, wil je graag laten zien waar jij het meeste last van hebt? Tijdens een geheel vrijblijvend intake gesprek kijken we samen naar jouw huidconditie en bespreken we samen de behandelmogelijkheden.
Verwijzingen en vergoedingen
Voor de behandeling van de verschillende vaatafwijkingen door een huidtherapeut heb je geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij jouw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding is afhankelijk van het soort behandeling en e voorwaarden van de zorgverzekering. In de polis van jouw zorgverzekering kun je lezen, of jij recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).